laupäev, 5. september 2015

Mandlid mandlid - väga pikk ja sahtlisse jäänud postitus mu mandlifarmitööst.



Mandlid on suurepärased pähklid. Neis on u 20% proteiini, 20% süsivesikuid ja sisaldavad igast vajalike mineraale jne. Söön nein neid umbes kilo päevas. Aga neis on ka u 600 kcal 100g kohta ja 40% rasva. Head rasvad, need polü-mingid. Teate küll, ühed on need "kräp" rasvad ja siis on need teised - head. Aga istuva töö puhul on 6k kilokalorit liig mis liig.



Sõidan mandlifarmis spetsiaalse mandlikoristuskalluriga. See on natuke nagu ratsutamine. Jalgadega peab oma sadulast kinni hoidma, lisaks on turvavöö peal et kihutades liivastel ja auklikel farmiteedel toolilt välja ei põrkaks.


Mandlipuu ridade vahel liigub palju masinaid. Kõigepealt raputajad, need raputavad puid et mandlid maha kukuksid. Siis tuleb pühkijaga traktor, mis puualt mandlid ridade vahele pyhib. Seejärel tuleb V-pühkija mis mandlid korralikult rea keskele tagurpidi V kujuliseks pikals hunnikuks formuleerib. Seejärel traktor mille järel on kombain ja kogumispunker, ning seejärel jooksja/runner kes kombani ja laadimisplatsi vahet kihutab et kombainid pidevalt liikuda saaksid ja rekkad täis saaksid. Runnerid peavad aeglaselt sõitvale kombainile taha sõitma, nendega sama kiiruse saavutama (2-4km/h) põkkuma, ennast pidevalt liikudes pähkleid täis imema ja siis kiiruga elevaatori platsil oma laadungi tühjendama et jõuda kombainini enne tagasi kui selllel kogumispunker täis saab.
Töötasin runnerina, ja "minu" kombainijuhid olid alguses Peter:

Ja siis pea kolm nädalat Igor, kes tegi kombainijuhtide ja runnerite töö erinevuse ilmestamiseks järgmise video: https://www.youtube.com/watch?v=6TO775GuNmI

Kuigi ka minu tööd filmisime Igori GoProga siis antud klipis on modelliks Tiit Tamsalust.

Kuigi tegemist on justkui vähe-füüsilise tööga siis kabiinis ringi põrkamine (runneritel pole amorte/vedrusid) on väsitav, valus ja omab üsna negatiivset mõju füüsilisele vormile ja rühile. Kuna tööst vaba aega, st aeg kus oleme töölt tagasi ööbimiskohta jõudnud kuni ajani mil peame hommikul startima on keskmiselt 8 tundi siis trenniks eriti aega ei jää. Kuni 6 tundi magamiseks, kuni 2 tundi söömiseks ja järgmise päeva lõuna valmistamiseks, pesemiseks jne. Süüa saime osta ainult ühest väikesest bensukast, mis oli ainuke koht mis hommikul nii vara lahti oli et seda külastada. Paaril korral jõudsin küll jooksmas käia. 30 päeva jooksul oli ka üks vaba päev, sest töötasime kõigi ülemuste üllatuseks superkiiresti ja jõudsime järele pühkijatele. Seega pidime päeva vabaks võtma et anda neile võimalus meile piisav tööjärg ette valmistada. Siis saime ka toidupoes käia ja järele jäänud pooleteiseks nädalaks korralikumat toidukraami varuda. 
Pühkija aka "sweeper"
pühib reavahel olevad pähklid keskele kokku.

puhub puude alt pähklid järgmise rea vahele.

Ma arvan et viimati töötasin nii intensiivselt ja pikalt aastal 2007 kui kivitööstuses pikkasid päevasid tegin ja lisaks sellele rattaga tööl käisin (iga päev u 17km tööle ja 17 tagasi). Arvasin et ei taha ei suuda enam kunagi niimoodi pingutada.
Teise nädala lõpuks olid kõrgemad ajuprotsessid ootereziimile läinud. Rääkisime ainult lihtlausetes ja ja mängisime ainult turakat. Kolmanda nädala lõpuks tekkis juba heas mõttes rutiin ja rütm ja neljanda nädala lõpuks olime kõik lihtsalt ohtlikult üleväsinud. Isegi hoolimata vägivaldsest rappumisest ja liiklemise ohtudest oli kõigil hirm et jääme lihtsalt roolis magama.

Töötame Annuello farmis mida omab Olam korporatsioon. Koristust on palgatud tegema GFMS kelle jaoks see on esimene mandlikoristus kogemus ja suurim ettevõtmine seni. Nad pidid selleks ostma kõik uued masinad. St runnerid, ja kombainid ja pühkijad.
Meie brigadiir on omaniku 23aastane poeg. Natuke meenutab oma tehnikataibu ja innuga mulle mu venda, ainult et Sam pole eriline peoloom. Ta on pigem õpitud enesekindlusega ja ööläbi pidutsema mine pole ilmselt kunagi talle loomulik olnud. Aga kuna ta näeb sitaks hea välja ja ta isa on regiooni edukamaid põllumajandusteenuseid pakkuva ettevõtte omanik siis on tal viisakas sotsiaalne elu ja sõprusringkond.

Üldiselt sai ta koos oma sõbra Jakega väga hästi hakkama. Kui ta küsiks siis oskaksin mõnele asjale tähelepanu juhtida, mida parandada või teisiti teha. Aga esimese mandlikoristuse ja Samil ilmselt esimene kord niipaljusid töötajaid juhendada (esimestel hommikutel töö koosolekutel tunda ta hääles värinat) kohta oli ikka väga hea tulemus.

Tööagentuur AgriLabor saatis siia 11 inimest. Neist lõpuni tööle jäid Roie, Igor ja mina. Teised lahkusid või lasti erinevatel põhjustel lahti. Inglise poiss sõitis puule otsa ja oli pärast seda Sami isa vastu toores, teine juut Juli on rabe juba algusest, esimesel päeval pärast intstruktsioooni ja proovisõitu teda tööle ei lastud ja pidime tema eest kostma et ta järgmisel päeval uue võimaluse saaks. Siis ta saavutas talutava taseme. Aga püüdis ilmselt ennast pidevalt tõestada ja rapsis natuke palju, kuni sõitis mingi kastmissüsteemi sõlme puruks ja lasti sellepärast lahti. Tiit tõrjuti kõrvale kuna austraallane kes tema kombainijuhti oli oli raske iseloomuga, ja Tiit ise üsna napisõnaline ja isegi vähema suhtlemisega kui mina, ning neil polnud klappi. Steven kaebas Tiidu peale ja nii sai ka Tiit kinga. Kõigile natuke arusaamatul põhjusel. Ilmselt nooredbrigadiirid kartsid halva sisekliima tekkimist töökeskkonnas ja reageerisid üle, kuigi oleks õinud Tiidu lihtsalt kellegi teisega paari panna sest tööd tegi ta hästi.
Teised eesti poisid ja saksa tüdruk lahkusid sest nad arvasid et neile ei pakuta piisavalt suurt koormust, kuigi juba kahe päeva pärast oleksid nad täispikkasid päevasid teha saanud.

Igatahes on nüüd "harvest" läbi, ja reality-show ellujääjad Igor ja Mihkel said suuresti tänu Roi libedale keelele ja päevast päeva kestnud sotsiaalsele manipulatsioonile GFMS ilt pakkumise töötada veel poolteist kuud. Spetsiaalsete suurte masinatega vesivõsude lõikamine mandlifarmides.
Enne seda on aga lihavõtted, peaaegu nädal vaba, mida kasutan Adelades ringi vaatamiseks ja Meeriga shoppates, loomaias jm matkamas käies.

Järgmine sissekanne siis ilmselt Adelades veedetud päevadest. Mitte varem kui nädal pärast.

So long, and thanks for all the fish!



Promo pilt!
Arvepidamine

Kabiinis sees

Kabiinis sees
Õhuvärskendaja



Brigadiri auto/ute

"harvester" ees "runner" järel

Mandlid kestades

Mandlid puuotsas

Mandlipuud nii kaugele kui silm seletab


Mandlikoristuse kogu masinapark

Ilma igasuguse verustuseta ja tagasillaveoga on liivas ja mudas kinnijäämine pigem garanteeritud




Kuna lõpetame töö öösel siis on kogunemisplatsil suured prožektorid. Pimedas ja unise peaga on selle igal õhtul uues kohas oleva platsi leidmine paras loterii.

Mobiilne tankla

Meeskonna kloun ja minu hea sõber - juut

Kombainid

"Jooksjad" ja Kombainid hommikul valmis stardiks


Kui eskalaaoril on järjekord kalluta oma koormad maha. sest pikalt passides saab kombain täis ja peab meid seistes ootama.
Pähklite autole laadimine

Öösel ei näe sittagi! - gaas põhjas!
  



 



 

Vihased taimed siin.
   


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar